22) acquiring

Ah, ureklo se. Sta da kazem. Kriv sam, nisam kuco u drvo. Neam vise vezu sa virtualnim svijetom…sto je trajalo, trajalo je…ili rijecima velikog, 4. na eurovizin song kontekstu, istaknutog humaniste I sportskog radnika, covjeka koji nas je uveo u 2 tisuce I 7. godinu: “bilo je lijepo dok je trajaloooo”. Opet sam oganicen sa vremenom I mjestom koristenja mreze, a moglo je bolje…Moglo je rahat, kuci u 4, odmorit se, pa se nakacit, prohakat par vaznih sajtova I zaspat sa mirom. I necu moci biti vise onaj, pravi, genuine blogger, da mislim I pisem, pa da vi citate…Al nema veze, utjeha je ta sto cak ni u zemljama prvog svijeta telekom usluge nisu na woow nivou, kako mi to obicno pricamo uz neizostavni zakljucak – dje smo mi, a dje Evropa?! Bogami nismo daleko. Istina je da nas muce drugi problemi nego ove ovde…odnosno ovo njihovo nisu problemi, pa se, shodno tomu, bolje zivi, al kad dodje do usluga kao sto je uvodjenje bezicnog interneta na vasu privremnu adresu boravka, onda stvari postaju cak i gore. Onda ti se prvo ne javljaju na free broj za podrsku korisnicima sedam dana. Al zato slusas muziku. F zna sve pjesme. Onda ti se jave. I tad ti kazu da nemogu pomoc. Poslije 7 dana zvanja ti dodje tehnicar, postavi mrezu i ode. Mi, onako naivno, sretni dodjemo kuci i eto ti prvog problema. Od tad problem ostaje, a racunari na kojima se javlja se mijenju. Tako da je uvijek neko od 4 stanara ocajan u pokusajima da prodje tri koraka: connect, acquiring network, connected. Ne. Jer se izmedju 2. i 3. koraka javlja famozna informacija “limited or no connectivity” i tako ostane. Opet zovi, jave se, kazu ugasi/upali modem…jel sad radi?Ne. Aaaaaaaaa, kako to?

Samo sto jos nisu rekli da malo sa strane udarimo, a ja sam siguran da bi tad proradio.

5 komentara

  1. e kolega aj javi ako oces objasnjenje za povecanje slika i uploadanje da ti to objasnim na brzake. u par redova malo lekcije iz HTML kodova. P.S. mrzim ps
    nego sestra mi rece tvoja da pises blog valjda je ja podsjetio na to pa naletio da vidim. poz:)

  2. igor:) E sad, sto se tice slika, to ti ide ovako. Odes na stranicu http://www.imageshack.us
    To ti je stranica za hostanje slika. Preporucujem ti da prije nego sliku hostas da je smanjis u opciji resize/resample na razumnu velicinu da ti ne bude slika prevelika (preko cijelog ekrana ili previse bajtova) i da je prebacis prilikom sejvanja iz bmp u JPG formata a ta opcija ti je sto vjerovatno znas ispod imena slike prilikom sejvanja. Na stranici odes na opciju browse i nadjes sliku u racunaru. Kliknes host i pri dnu ekrana ce ti se pojaviti linkovi za razlicite vste linkanja slika. Ti izaberes onu pod link za websites.

    Posto ti je taj kod prevelik kad ga kopiras sa stranice na blog slobodno mozes izbrisat pocetak koda do dijela koji pocinje ovako : jer mora pocinjat sa

    Eto igraj se malo a ako bude problema slobodno kopiraj cijeli kod bez brisanja icega. Ako bude pak sve u dure onda cu ti polako objasnit kako mjenjat velicinu slike html kodom (povecavat i smanjivat po horizontali i vertikali) bez obzira kolka ti je slika koju si hostao i kako postavit onda dvije slike jednu pored druge da se dodiruju. Tolko za sad pa se citamo. Mislim praticu osvajanje Trsta jer je difinitivno trebo bit nas:) A o mom blogu kasnije.

Komentariši